Over mij
De weg naar radioloog en integraal arts
In 1986 startte ik met de studie geneeskunde in Amsterdam. Niet omdat ik toen zo graag dokter wilde worden maar meer omdat ik ongelooflijk geboeid was door het menselijk lichaam. Ik was enorm onder de indruk van het ingenieuze lichaam en de complexiteit ervan. Tijdens de studie leerde ik veel over ziektes, diagnoses en behandelingen. Maar de vragen waarom er iets mis gaat in het lichaam en ziekte ontstaat werden weggewuifd en bleven meestal onbeantwoord. Maar dat was nou juist wat ik interessant vond.
Ook tijdens mijn coschappen was er weinig ruimte voor vragen en reflectie. Het overvolle programma, de lange dagen en de hiërarchische verhoudingen dempten mijn enthousiasme. Het bracht me aan het twijfelen of ik wel in dit vak door wilde gaan. Maar in het vooruitzicht dat ik -eenmaal klaar als arts- het op mijn eigen manier zou kunnen doen, heb ik doorgezet. Na een paar jaar in de kliniek en in het onderzoek vond ik in de radiologie de specialisatie waarin ik mijn onderzoekende en brede belangstelling weer kwijt kon.
Het vak van radiologie is namelijk zeer breed en vergt veel kennis over het lichaam op allerlei terreinen. Het is intrigerend zoals het binnenste van het lichaam zichtbaar kan worden gemaakt. Als radioloog ben je bij vrijwel alle specialismen in het ziekenhuis betrokken en help je mee bij het stellen van de diagnose. Ik heb zowel academisch als niet-academisch gewerkt als radioloog met als aandachtsgebied buik (abdomen) en borst (mamma). Ook nucleaire geneeskunde behoorde tot mijn takenpakket.
In 2004 zijn we met het gezin naar Friesland verhuisd en heb ik aanvankelijk met plezier en menselijke maat gewerkt in het ziekenhuis. Het was de tijd van snelle technologische ontwikkelingen, digitalisering en marktwerking. De productie steeg, de werkdruk nam hand over hand toe, en de stress navenant. Het aantal patiënten met chronische klachten nam toe en de hoeveelheid diagnostiek eveneens. Ik zag met lede ogen aan dat de mens in het systeem steeds verder in het gedrang kwam.
In die periode begon ik me opnieuw af te vragen waarom waar al die ziekte toch vandaan kwam. In mijn ogen waren we aan het dweilen met de kraan open. Ik zag dat het maken van meer scans en foto’s niet méér opleverde. Bij de patiënten naast me op de echobank zag en beluisterde ik tegelijkertijd steeds vaker stress en een ongezonde leefstijl en aan de organen zag ik de tekenen van ongezondheid. Maar de aanvragend arts wilde vooral weten of er afwijkingen of ziekte aanwezig was. Het werd voor mij steeds duidelijker dat we in het medische systeem op een doodlopende weg terecht waren gekomen. En hoe ik ook mijn best deed, er veranderde weinig. In het overbelaste zorgsysteem was steeds meer tijd nodig voor administratieve, organisatorische en financiële zaken. De mens verdween steeds meer uit beeld.
Uiteindelijk leidde deze langdurige spagaat en onvrede tot een diepe burn-out en uiteindelijk tot mijn vertrek uit het ziekenhuis. Mijn nieuwe inzichten en houding strookten niet meer. Yoga en meditatie waren mijn redding. Daarnaast werd ik geïnspireerd om mijn eetpatroon te veranderen en ging ik hardlopen. Het gevolg was dat ik steeds meer energie kreeg en 10 kilo gewicht kwijtraakte. Een nieuwe fase in mijn leven was aangebroken en ik kon ook mijn werk weer oppakken.
In het borstkanker ziekenhuis in Bilthoven heb ik daarna ervaren dat de zorg beter en patiëntvriendelijker kan. In een supergespecialiseerd team van sterk gemotiveerde artsen en andere zorgprofessionals werkte ik 6 jaar als mammaradioloog. In een patiëntvriendelijke kleinere setting had ik meer tijd en gelegenheid om aandacht te besteden aan de mens achter de patiënt. Bij borstproblematiek is nauwkeurige diagnostiek van groot belang maar er speelt daarnaast ook van alles op de achtergrond mee. Het was een intensieve periode met lange reistijden maar ik heb er een schat aan ervaring en inzichten opgedaan.
In de afgelopen jaren heb ik mijn brede blik op gezondheid en ziekte verder ontwikkeld en diverse opleidingen gevolgd naast mijn werk. Na een opleiding orthomoleculair therapeut en (leefstijl)coaching ben ik in 2022 afgestudeerd als arts voor integrative medicine en leefstijlgeneeskunde. Mijn ideeen en opgedane inzichten zie ik terug in het gedachtegoed van Positieve gezondheid en leefstijlgeneeskunde en het netwerk van gelijkgestemde artsen breidt zich steeds meer uit.
De tijd nemen en aandacht hebben voor de mens tegenover je én voor jezelf is de rode draad in mijn werk geworden. Door aandacht te hebben voor wat er onder de oppervlakte speelt komen symptomen in een ander licht te staan. Leefstijlfactoren als voeding, beweging en stress hebben een grote invloed op het ontstaan van klachten. Onverwerkte emoties liggen vaak nog weer dieper ten grondslag aan ziekte. Daar gaat het óók over in mijn gesprek met de client. Als radioloog gebruik ik verder echografie om dingen zichtbaar te maken. Heel praktisch kan ik vaak ongerustheid wegnemen en uitleg geven over de interne gezondheid. Ook kunnen tekenen van ongezondheid tijdens een echo aan het licht komen en dat kan een motivatie zijn om met leefstijl aan de slag te gaan. Het visueel aanschouwen van de heelheid en kwetsbaarheid van het interne lichaam kan mooie inzichten geven. Dankbaarheid en ontzag voor het wonderbaarlijk intelligente lichaam draagt bij aan vertrouwen in het zelfhelend vermogen dat eenieder van ons heeft.
In mijn praktijk Kijk en Luisterdokter kan ik op unieke wijze mijn kennis en ervaring inzetten om mensen te helpen weer vertrouwen te krijgen in hun lichaam en gezondheid te hervinden. Het is fantastisch om te zien dat klachten dan verdwijnen en herstel weer mogelijk blijkt, ook als dat niet meer mogelijk leek.
Mijn inspiratiebronnen
Eckart Tolle
Zijn boeken en ingetogen teachings over Presence en Human being vormen voor mij de basis waar ik telkens op kan terugvallen. Zijn interpretaties van de woorden van Boedhha en Jezus voelen voor mij heel waar.
Zach Bush
Holistisch arts, ziener, teacher, eco-activist en filmmaker. Ik noem hem een omnimens. Hij staat voor Intrinsic health: We need een ecosystem of health.
Judith Kocken
Pionier in integrative medicine. Holistisch kinderarts die al jarenlang werkt vanuit het diepe besef van het zelfhelend vermogen. Schrijfster van ‘Je bent je eigen medicijn’
Gabor Mate
Verslavingsarts en schrijver van ‘De mythe van normaal’. Hoe wij mensen fysiek en mentaal lijden aan niet- geheelde individuele en collectieve trauma’s, negatieve overtuigingen en gedachten.
Opgericht om aandacht te vragen voor de mogelijkheden om te helen van chronische klachten, ook als dat medisch gezien niet meer mogelijk lijkt. Ik maak deel uit van de Raad van Advies en werk met een uitnodigende groep mensen met diverse achtergronden en een brede visie op ziekte, die een brug willen slaan naar de medische wereld.
Mijn kinderen
Door mijn liefde voor hen word ik telkens uitgenodigd om me te verhouden tot mezelf en de wereld waarin we leven.
Het koude water
Jaarrond dagelijks zwemmen in het water achter ons huis heeft me geleerd het leven te aanvaarden zoals het is. Het brengt me rust en vertrouwen om nieuwe stappen te zetten. Elke keer dat ik het koude water in ga voel ik dat ik de keuze heb hoe de kou te ervaren. Het brengt me in het hier en nu.
Wat doet een radioloog?
Een radioloog is een medisch specialist voor medische beeldvorming. Dit houdt in het bekijken en beoordelen van röntgenfoto’s, CT scans, MRI scans en echografie. De echografie wordt vaak door de radioloog zelf gedaan maar de overige foto’s en scans worden gemaakt door de laboranten. Bij het vak hoort ook het doen van puncties onder geleiding van beeldvorming. (meestal met echo maar ook met CT en MRI)
Als radioloog wordt je door collega-artsen gevraagd om een diagnose te stellen. Door de genoemde beeldvormende technieken kan je op allerlei manieren het gehele lichaam in beeld brengen om afwijkingen of tekenen van ziekte op te sporen. Radiologen zijn bij vrijwel alle patiëntenbesprekingen in een ziekenhuis aanwezig en hebben een belangrijke rol in het toelichten van de beelden.
Kenmerkend is dat een radioloog een medisch specialist is, die zich niet beperkt tot een bepaald orgaan (zoals bijvoorbeeld een cardioloog: hartspecialist ) of soort ziekte (zoals bijvoorbeeld een oncoloog: kankerspecialist). Dit betekent dat een radioloog een brede kennis heeft van vrijwel alle specialismen en ziekten.